Pyydä tarjous

Silvasti mukana Amazonin tuulivoimahankkeessa Ruotsissa

Internetjätti Amazon on maailman suurin pilvipalveluiden tuottaja – ja samalla mittava energian kuluttaja. Yksi Amazonin palvelinkeskus voi kuluttaa sähköä keskikokoisen kaupungin verran. Amazon on sitoutunut kattamaan kaiken toimintansa uusiutuvalla energialla vuoteen 2025 mennessä, ja yritys onkin viime vuosina panostanut vahvasti omiin tuulipuistoihin eri puolilla Yhdysvaltoja. 

Ensimmäinen USA:n ulkopuolinen Amazonin tuulipuisto on rakennettu Bäckhammarin taajamaan Ruotsin Värmlantiin, Vänern-järven koillisrannan tuntumaan. Tuulivoimaloiden valmistaja Vestaksen komponenttien maantiekuljetuksista vastasi Silvasti.

Lähtöpisteenä pienemmille komponenteille toimi Uddevallan satama Pohjanmeren rannalla Skagerrakin lahdenpohjukassa. Isommat tornilohkot – suurimmillaan 6 metriä halkaisijaltaan – kuljetettiin Kristinehamnista, jonne komponentit oli jatkolaivattu Uddevallasta.

”Kristinehamnista oli maanteitse enää 25 kilometriä yleistä tietä määränpäähän Bäckhammariin. Tällä tavoin säästettiin paljon aikaa ja vaivaa, kun suurimmat lohkot tuotiinkin lähempään satamaan”, kertoo Silvastin tanskalais-suomalais-puolalaista tiimiä luotsannut projektipäällikkö Timo Moilanen.

Mittava kuljetusprojekti alkoi aprillipäivänä 2020 ja kesti kesäkuun puoliväliin asti. 
”31 myllyä, 341 eri kuljetusta, joista parhaalla viikolla yli viisikymmentä”, Timo laskeskelee.

”Pitempi reitti Uddevallasta oli paikoin haastava, kun kyydissä oli esimerkiksi Vestaksen V150-turbiinin 75-metrisiä siipiä. Silvastin ja Vestaksen työmaapäälliköiden välisellä tarkalla koordinoinnilla kaikki sujui kuitenkin hyvin. Kuljettajilla oli vahva draivi päällä koko projektin ajan, ja siitä isot kiitokset koko tiimille”, sanoo Timo tyytyväisenä.

Bäckhammarin 91 megawatin tuulipuisto vihittiin käyttöön syyskuussa 2020. Amazonin tuulivoimasatsaukset Ruotsissa eivät jää tähän: toisen tuulipuiston perustuksia rakennellaan jo Länsi-Norlannissa Selkämeren rannalla.