Pyydä tarjous

Puola on Silvastin jalansija Keski-Eurooppaan

Piła nimisessä kaupungissa Luoteis-Puolassa risteää kaksi valtakunnallista maantietä ja päärautatielinjaa. Se onkin varsin sopiva sijaintipaikka logistiikkayritykselle – kuten Silvasti Sp. z o.o.:lle, Silvastin Puolan tytäryhtiölle.

Piła toimii Silvastin Puolan tukikohtana.
Monika Skawiska-Jorka työpisteellään Silvastin Piła toimistolla.

Tanskalainen kuljetusyritys Frank Nørager perusti tytäryhtiön vuonna 2006 kaupunkiin Piła. Yritys pääsi hyvin varhaisessa vaiheessa sisään Puolan tuolloin jo aktiivisille tuulivoimamarkkinoille – mikä oli Silvastille tärkeä näkökohta, kun se osti Nøragerin vuonna 2017. Silvasti Puolassa on nyt 13 hengen tiimi, jota on vuodesta 2012 lähtien johtanut Monika Skawinska-Jorka.

Ensi keväänä sinulla tulee kymmenen vuotta täyteen. Miten Puolan yhtiön toiminta on yleisesti ottaen muuttunut sitten alkuaikojesi?
”Kun aloitin, toimimme pääasiassa kotimaan markkinoilla. Olimme tuulivoimakuljetusten johtavia toimijoita ja kuljetimme noin 300 turbiinia vuodessa vuoteen 2017 asti, jolloin uusien säännösten vuoksi uudet tuulivoimahankkeet vähenivät jyrkästi”, Monika kertoo.


”Nykyinen toimintamme keskittyy enemmän Skandinaviassa toteutettavien hankkeiden tukemiseen. Tänä vuonna olemme myös käynnistäneet muut kuin tuulivoimaan liittyvät raskaat kuljetukset Puolassa. Sitä sektoria meillä on tarkoitus asteittain kasvattaa markkinatilanteen mukaan. Toimintamahdollisuuksia voisi löytyä myös idän suunnalta, esimerkiksi Ukrainasta”.


Koko Silvasti-ryhmän QHSE (Quality, Health, Safety & Environment) -toiminnan koordinointi tapahtuu myös Piła toimistolta käsin.
”QHSE-tiimi vastaa dokumentoinnista, joka koskee turvallisuutta ennen projektien käynnistymistä ja niiden aikana. ISO 9001 -standardin mukaisesti luomme ja päivitämme menettelytapoja ja ohjeistuksia, joilla ylläpidämme korkeaa laatua ja työturvallisuutta koko Silvasti-konsernissa”, Monika selittää.

Mirosław Dąbkowski Silvasti Sp. z.o.o. Piła toimistolla.

Mirosław Dąbkowski oli Monikan työtoveri Nøragerin aikoina, kunnes hän vaihtoi työpaikkaa vuonna 2016 – ja palasi viime kesänä takaisin, nyt Transport Managerin rooliin.


”Kaipasin uusia haasteita, jotain suurempaa. Tarjoutui tilaisuus palata tuttujen kollegoiden pariin, nyt Silvasti-nimiseen yritykseen, johon olin aiemmin jo vähän tutustunutkin. Kohtalo hymyili minulle!” Mirek muistelee.
”Mukavaa, että yrityksessä on edelleen monia vanhoja tuttuja, ja on myös hauska tavata uusia kollegoita Suomesta ja saada ammatillista tukea. Nykyään yritys on paljon suurempi, ja toimintakenttä on kasvanut.”


”Kalusto on muuttunut myös. Esimerkiksi tuulimyllyn lavat ovat entistä pidempiä ja tornilohkot voivat olla halkaisijaltaan 6,5 metriä. Viisi vuotta sitten sellaisten kuljettaminen tuntui mahdottomalta. Nykyään se meiltä hoituu!”
”Moderni IT-järjestelmämme on myös iso edistysaskel”, Mirek sanoo, ja Monika on samaa mieltä:
”Nykyään meillä on modernit työkalut, ja tekninen tuki varmistaa, että jokapäiväisestä työstämme tulee helpompaa ja miellyttävämpää. Työilmapiiri on silti pysynyt hyvin intiiminä”, hän sanoo.

Tähänastista uraansa Monika katselee hiukan filosofisesta kulmasta.
”Viiden Silvasti-vuoden aikana tiimimme on kasvanut ja mukaan on tullut hyvin organisoitunutta väkeä Suomesta. Mielestäni olemme luoneet erittäin hyvät suhteet hyvin nopeasti.”
”Me silvastilaiset tiedämme, että voimien yhdistäminen on kaiken alku, yhdessä pysyminen tietää edistystä ja yhdessä tekeminen luo menestystä.”
”Kymmenen vuotta on pitkä aika – emme ole samoja ihmisiä yksityiselämässä sen enempää kuin työssäkään. Mikään ei pysy ennallaan, mutta mikä tärkeintä, Silvasti-tiimi pitää yhtä myös työajan ulkopuolella. Toivottavasti se ei muutu koskaan!”