Pyydä tarjous

Käänteentekevä uusi adapterikärry tuulivoimakuljetuksiin

Silvasti ja Luxtrailers yhdistivät voimansa ja kehittivät tuulivoimaloiden tornilohkojen kuljetuksiin uuden ratkaisun, joka parantaa olennaisesti turvallisuutta vaikeissa olosuhteissa.

Pimeässä illassa kaksi keltaista Silvasti-rekkaa, joiden molempien perässä punainen kaksiosainen adapterikärry, joiden kyytiin on lastattu tuulivoimalan tornilohko.

Teknologinen kehitys on yleisesti ottaen tervetullutta, myös energiantuotannossa. Esimerkiksi tuulimyllyjen kapasiteetti ja koko ovat kasvaneet valtavasti viimeisten kymmenen vuoden aikana, ja ne tuottavat uusiutuvaa energiaa yhä kustannustehokkaammin.

Tämä kehitys on kuitenkin tuonut uusia haasteita arvoketjun tietyille lenkeille, etenkin tuulivoimakomponenttien kuljettajille. Kymmenen vuotta sitten tyypillisen tornilohkon halkaisija oli nelisen metriä; nykyään suurimmat ovat ovat halkaisijaltaan reilusti yli kuusimetrisiä. Kuljettamiseen käytettävien perävaunujen tekninen kehitys ei ole kuitenkaan pysynyt kasvutahdissa mukana. Kuljetusten turvallisuusriskit, varsinkin Pohjolan ankarissa oloissa, ovat kasvaneet komponenttien kasvun myötä.

Silvastin tiimeillä on tästä kertynyt omakohtaista kokemusta. Kun sadan tonnin painoista tornilohkoa kuljetetaan talviyössä parikymmenen asteen pakkasessa pilkkopimeällä soratiellä pitkin tunturin rinnettä, olisi mukavaa voida olla varma siitä, että lasti pysyy kyydissä ja ehjänä.

Loppuvuodesta 2019 Ville Silvasti otti yhteyttä luxemburgilaisen raskaan kuljetuskaluston toimittaja Luxtrailersin toimitusjohtaja Rainer Sasseen. Tarkoitus oli tutkia löytyisikö perävaunumarkkinoilta teknisiä ratkaisuja, joilla luotettavasti voitaisiin varmistaa tornilohkojen kuljetusten turvallisuus karuissa oloissa.

Projekti alkoi kenttätyöllä. “Vierailimme tuulipuistoissa, haastattelimme kuljetustiimejä ja saimme ensi käden tietoa siitä, millaisia vaikeuksia he kohtaavat”, Rainer kertoo. “Pian kävi ilmi, ettei markkinoilla tai edes kehitteillä ollut mitään sellaista, joka olisi vastannut Silvastin vaatimuksia.”

“Tämän vuoksi päätimme hankkia komponentit eri valmistajilta. Haasteena oli koordinoida kolmen suuren valmistajan välistä yhteistyötä kytkentöjen määrittelyssä, koko laitteiston kokoonpanossa, testauksessa ja tyyppihyväksynnässä”, Rainer selittää.

Vuoden 2020 mittaan uuden sukupolven adapterikärryratkaisu alkoi hahmottua. Tavoitteena oli luoda jäykkä rakenne, joka vakauttaisi koko perävaunuyhdistelmää, ja toisaalta määrittää kohtia, joissa liike-energiaa voisi turvallisesti vapauttaa.

Nämä tavoitteet saavutettiin uudentyyppisellä leveämmän raidevälin akselistolla ja takapään aktiivisella, hydraulisella jousituksella. Uusien adaptereiden ansiosta myös kuljetuksen kokonaiskorkeus voidaan halkaisijaltaan jopa yli 6,5-metristen tornien kuljetuksissa pitää alle 7 metrissä. Tästä on suurta hyötyä muun muassa Suomen teillä, koska useilta reittimuutoksilta sekä liikenneportaalien ja muiden yläpuolisten esteiden purkamisilta vältytään.

Konsepti vaikutti erittäin lupaavalta testeissä ja laskelmissa. Vihdoin syyskuun lopulla 2021 oli aika laittaa uudet adapterikärryt käytännön testiin, jossa kuljetettaisiin kaksi 80 tonnin painoista tornilohkoa Piteån satamasta tuulipuistotyömaalle Pohjois-Ruotsiin. Lohkot olivat 14,5 ja 18,8 metriä pitkiä ja halkaisijaltaan jopa 6,3 metriä. 150 kilometrin matka taittui kuudessa tunnissa.

Kuljetustiimin palaute oli yksinomaan kiittävää: vakaus ja turvallisuus olivat paljon aiempaa parempia. Sivuttainen kallistelu oli minimaalista, ja ylipäätäänkin adapterikärry käyttäytyi hallitummin kuoppaisella tiellä. Rainer Sassen ja Ville Silvastin ei myöskään tarvitse peitellä tyytyväisyyttään.

“Tämä on suorastaan vallankumouksellinen edistysaskel tuulivoimakuljetuksissa. Olemme ylpeitä, kun olemme voineet parantaa merkittävästi kuljetusten turvallisuutta – niin oman tiimimme kuin asiakkaidemmekin”, Ville iloitsee.

Luxtrailers löytyy mm. Linkedinistä: https://www.linkedin.com/company/luxtrailers/about/