Pyydä tarjous

Ei aina vain kaikkein suurinta ja raskainta

Silvasti tunnetaan erittäin suurten ja raskaiden kuljetusten osaajana. Varsin iso osa yhtiön kuljetuksista on kuitenkin erilaisia pienempiä erikoiskuljetuksia. Silvastin liikenteenhoitaja Vesa Iivonen arvioi, että jos tuulipuistot jätetään huomioimatta, noin puolet kuljetuksista kulkee ”melko kevyillä painoilla”.

Erikoiskuljetuksena liikutetaan kaikki kuormat, jotka eivät mahdu niin sanottuun rättikärryyn eli normaaleihin kuormamittoihin. Pienemmässä kokoluokassa Silvasti kuljettaa mm. teollisuuden tuotteita ja laitteita sekä moottorityökoneita.

Pienemmissä kuljetuksissa pärjätään yleensä yleiskuljetusluvilla, eikä laajempia projektisuunnitelmia tarvita. Siksi pienemmän luokan projektit ovat rutiininomaisempia ja nopeita toteuttaa. Tyypillinen toimeksianto voi tulla vaikka vuosisopimusasiakkaalta, joka ilmoittaa Silvastille kuljetustarpeensa tiedot: tavaran, rahdin koon, osoitetiedot ja aikataulun. Lisäksi sovitaan hinnasta, ellei sitä ole lyöty lukkoon jo etukäteen.

Peruskeikatkin vaativat ammattitaitoa

Vaikka pienemmät kuljetukset menevätkin usein pitkälti saman kaavan mukaan, niissäkin on omat erityispiirteensä. Joskus haasteen voi tuoda vaikkapa vaikea maasto, kuten kapea tie tai jyrkkä rinne. Jokainen projekti vaatii täyden keskittymisen.

— Esimerkiksi satamissa on omat prosessinsa, ja silloin pitää kaikki toimintatavat ja luvat olla hallinnassa ja kunnossa, Vesa Iivonen kertoo.

Kuorman saamiseksi satamasta tarvitaan valtakirja, jonka kuljettaja toimittaa satamaoperaattorille. Operaattorille kerrotaan kuorman haun ajankohta ja huolehditaan tarvittaessa satamamaksuista. Joskus Silvasti huolehtii myös nostimien hankkimisesta lähtöpaikkaan ja määränpäähän.

Ison kumppanin edut pienissä kuljetuksissa

Pienemmissä erikoiskuljetuksissa on paljon kilpailua. Jokaisesta kaupungista löytyy kuljetusliikkeitä, ja moni yritys suosii paikallista toimijaa. Usein suuret yritykset tilaavat palvelun kuitenkin Silvastin kaltaiselta suuremmalta toimijalta, sillä yhteistyökumppanilta vaaditaan oman kulttuurin mukaista toimintatapaa ja erilaisia sertifikaatteja.

— Silvastin suuri koko takaa myös toiminnan joustavuuden ja laajan ammattitaidon. Kun omaa kalustoa ja yhteistyökumppaneita on paljon, kiireellisiin toimeksiantoihin pystytään vastaamaan hyvin. Tasokkaan kaluston nopea saatavuus ja yrityksen venyvyys on asiakkaalle iso plussa, Iivonen sanoo.

Suuressa yrityksessä on luonnollisesti paljon henkilökuntaa ja karttunutta kokemusta. Silvastin kokeneelta henkilökunnalta löytyy toimintamallit, jos peruskaavassa on jotain poikkeavaa. Esimerkiksi asiakkailla ei aina ole selkeää käsitystä siitä, mistä kuljetettavat kappaleet voidaan turvallisesti kiinnittää.

— Työntekijöillämme on monipuolinen kokemus erityyppisten kollien sidonnasta ja he ratkaisevat nämäkin tilanteet ongelmitta, Iivonen kertoo.

Silvasti toimittaa pienempiä erikoiskuljetuksia aivan kuten suuriakin joka puolelle Eurooppaa, Venäjälle ja Venäjällä sekä meriteitse kaikille mantereille.

— Kaikkea tehdään, missä tarvitaan kalustoamme ja osaamistamme, Iivonen tiivistää.