Pyydä tarjous

Työ tekijäänsä opettaa

Nykyisin yrittäjiksi päädytään yhä useammin opintietä pitkin. Erikoiskuljetusalalle ei kuitenkaan ole tänäpäivänäkään omaa koulua, vaan ammatti on opittava käytännössä – joskus kantapään kautta. Silvasti on kartuttanut erikoisosaamista kohta viidenkymmenen vuoden ajan. Aina se ei ole ollut helppoa, mutta nopeilla hoksottimilla ja periksiantamattomalla sisulla on löydetty ratkaisut vaikeisiinkin tilanteisiin. Samalla rima on asetettu yhä korkeammalle.

Hoksottimille on totisesti ollut käyttöä.

#Omakotitalo Siilinjärvellä

Kun omakotitalo Siilinjärvellä oli jäämässä kaivoksen sivukivien alle, se oli siirrettävä toiseen paikkaan. Miten talo oikein saataisiin lavetille? Jukka keksi neuvoa urakoitsijaa kaivamaan talon alle autonmentävän käytävän, johon lavetin voi peruuttaa. Ihan ensimmäisellä yrittämällä ei homma onnistunutkaan, sillä raskas lasti ja pehmeä maa aiheuttivat lisää päänvaivaa. 

Talo saatiin kuitenkin kyytiin ja liikkeelle. Siinä riitti ohikulkijoilla ihmeteltävää, kun päivän aikana tutulle pellolle oli noussut komea omakotitalo.

Erikoiskuljetuksissa kyse on nimenomaan siitä, että kuljetetaan jotain erikoista. Kautta historian kyydissä ovat kulkeneet muiden muassa betonipalkit, ratakiskot, paperikoneiden telat ja runkorakenteet, tuulivoimaloiden osat, muuntajat, laivat, nosturien osat, erilaiset maansiirtokoneet, teollisuussäiliöt ja kattilat, öljynjalostamoiden säiliöt, Miina Äkkijyrkän Sonni, talot, sillat, ja lossit, kaivosteollisuuden koneet, murskauslaitokset paalukoneet, lentokoneet…

#Rönnin silta

Kurikan Mietaan-kylän isännät 1980-luvulla kyllästyivät odottamaan yhteiskunnan toimia ja ostaa pätkäyttivät Rönnin sillan Orivedeltä ratkaisuksi kylän siltaongelmaan. Ja toden totta, sillankin siirtäminen on mahdollista.

Työ oli hidasta hommaa. Heti Rönnistä lähdettäessä osui navetan nurkka kuljetuksen tielle. Silvastin kirvesmiehet irrottivat navetan rännit lastin tieltä ja  korjasivat navetan nurkan entistä ehompaan iskuun lastin jatkaessa kohti Pohjanmaata. Pulmaa aiheuttivat myös vastaan tulleet puhelinlangat: ne venyivät kyllä, mutta menivät sekaisin. Selvittämistä riitti niissäkin, mutta lasti saatiin Kurikkaan suunnitellusti. 

Yhä edelleen puhelinlankoja nostetaan tai siirretään kuljetuksen tieltä. Mahdollista on myös hydrauliikan turvin madaltaa tai kallistaa kuljetusta, jotta langat saadaan ohitettua.

#Hildenin laivat

Jyväskyläläinen Hilden osti Saksasta kaksi laivaa, jotka Silvasti lupautui kuljettamaan Mäntyluodosta Lahteen. Kuljetukset olivat haastavia kokonsa ja painonsa puolesta.

Puhelinlankojen kohdalla syntyi ruuhkia, sillä lankoja piti nostaa sivuun lastin tieltä. Tilanteessa järjestystä turvannut paikallinen ponteva ja tarmokas poliisi piti varmuuden vuoksi koko tieliikenteen pysäytettynä Silvastin lastin vuoksi. Henkilöautot olisivat päässeet kyllä ohi, mutta periaatteen vuoksi liikenne seisoi. Tämä kuumensi luonnollisesti kiireisten matkalaisten tunteita.

Lopulta Jukka puuttui peliin ja vetosi konstaapeliin: “Me munataan tässä itsemme, ja niin tekin!” Tarina ei kerro, mitä poliisi tähän vastasi, mutta henkilöautoliikenne pääsi jatkamaan matkaansa.

Vaikka erikoiskuljettamisen osaaminen hankitaan tien päällä, ei taidot ja kokemus tyhjän päälle kartu. Sekä Jukka että Ville ovat automiehiä henkeen ja vereen, ja tuntuvat ymmärtävän autoja, kuljetusvälineitä ja moottoreita meitä muita paremmin. Kun intohimo on vielä yhdistetty Jukan maatalousteknikon ja Villen DI-koulutukseen on talossa monipuolista osaamista ja pääomaa, jonka varaan suuremmankin projektin on uskaltanut laskea jo viidenkymmenen vuoden ajan.