Pyydä tarjous

Talvikaan ei yllätä erikoiskuljetuksen ammattilaisia

Silvastilla talveen varaudutaan aina tarkkaan ja ajoissa. Erikoiskuljetusala on suhteellisen syklinen, sillä työt painottuvat sulan kelin ajalle. Lumien valkaisemia teitä ei kuitenkaan sovi unohtaa, sillä myös talvisin kuljetetaan paljon.

Lauri Riipinen vastaa Silvastilla operatiivisesta toiminnasta. Riipisen mukaan käsitykset talvikuljettamisen suhteen voi jakaa periaatteessa kahtia:

─ Monilla on käsitys, että talvisin kuljetustoiminta olisi seis ja toisaalta osa saattaa kuvitella, ettei talvikuljettaminen juurikaan eroaisi kesäkuljetuksista – kumpikaan ei pidä paikkaansa. Kuljettaminen talvisin on tietenkin haastavampaa, mutta täysin mahdollista.

Hyvin suunniteltu on talvisin enemmän kuin puoliksi tehty

Valmistautuminen talvea varten aloitetaan Silvastilla hyvissä ajoin. Kun mittari kääntyy ensimmäistä kertaa pakkaselle ja pintaliukkautta ilmestyy tiehen, on kaiken jo oltava valmiina. Valmistautuminen kattaa niin kalustoon kuin tieverkostoonkin liittyviä toimia.

─ Kaluston osalta ei puhuta ainoastaan talvirenkaista, vaan myös esimerkiksi lumiketjuista ja talveen soveltuvista poltto- ja voiteluaineista. Toinen oleellinen osa on teiden kunnossapito ja kunto. Normaalin tiehuollon tehtävänä on pitää tie avoimena ainoastaan normaalille liikenteelle. Erikoiskuljetukselle tämä ei riitä, sillä kitka on saatava kesän kaltaiseksi.”

Käytännössä tämä tarkoittaa ylimääräistä aurausta, hiekoitusta, reunojen merkkausta ja suolausta – kaikkea ennen rekan saapumista. Silvastilla tietä ja sääolosuhteita seurataan erittäin tarkasti niin säätiedotusten, koeajojen kuin jalkautumisenkin kautta; Vaativissa kuljetuksissa reitti on vielä kuljetuspäivänäkin ajettava ennalta läpi. Mikäli olosuhteet ovat kelvottomat, ei kuljetusta lähdetä sinä päivänä tekemään.

─ Riskejä me emme halua ottaa, eikä liukkailla keleillä kaivata tuuriinsa luottavia ”arjen sankareita”, painottaa Riipinen. Hänen mukaansa reitit sekä reittien toteutus täytyy aina suunnitella todella tarkkaan etukäteen. Se vaatii enemmän aikaa ja paneutumista kuin kesäkuljettaminen, mutta on täysin tehtävissä.

Talvella eniten haasteita tuottavat isot, liukkaat mäet sekä pakkanen, joka saattaa aiheuttaa kalustevaurioita, sillä autoissa on paljon pakkaselle herkkää hydrauliikkaa.

Vaikeimmatkin haasteet ovat selätettävissä

Yksi Lauri Riipisen uran mieleenpainuvimmista kokemuksista sijoittuu monen vuoden taakse, uuden vuoden aattoon Kalajoen satamassa, jossa joukko Silvastin työntekijöitä oli purkamassa laivallista tuulivoimakomponentteja useampaan rekkaan.

─ Ensin satoi ihan vaakasuunnassa lunta, ei nähnyt lainkaan eteensä. Tämä lumi muuttui ensin kaatosateeksi ja sade lopulta kirkkaaksi, 25 asteen pakkaspäiväksi. Koko varastokenttä oli muuttunut hetkessä valtavaksi luistinradaksi, jota ympäröi musta hyytävä meri, kylmä teräs sekä isot nosturit. Tarvittiin ihan tolkuton määrä hiekoitusta, mutta kaikesta selvittiin ilman vahinkoa ja ennen kaikkea aikataulussa.

Kokemuksen ja vankan ammattitaidon avulla erikoiskuljettaminen onnistuu ongelmitta läpi talven.