Pyydä tarjous

Kuljettaja on yrityksen käyntikortti

Kuljettajan työhön sisältyy monia vaiheita aina matkan valmistelusta kuorman purkamiseen määränpäässä. Vaikka suurin osa työajasta kuluu autossa, kuljettaja Timo Pelto on tyytyväinen työnsä monipuolisuuteen.

– Kuljettajan työ on sopivan haasteellista, ja päiviin mahtuu mukavasti vaihtelua. On hienoa olla Silvastilla töissä; meidän värit tunnistetaan jo kaukaa ja Silvastin kuljettajia arvostetaan. Me olemme Silvastin käyntikortti niin lastauspaikalla kuin matkan aikana.

Huolellinen valmistelu on matkan tärkein vaihe

Matkavalmistelut alkavat tyypillisesti viikkoa ennen matkaa, kun ajojärjestelijä soittaa ja tiedottaa tulevasta reissusta.

– Ajojärjestelijä soittaa ja kysyy voinko lähteä esimerkiksi viikon päästä viikon mittaiselle matkalle. Tällaiselle reissulle pakkaan mukaan niin sanotun ”pitkän kassin”, johon mahtuu viikon aikana tarvittavat kamppeet aina hygieniavälineistä lenkkareihin. Autossa on jääkaappi, mikro ja kahvinkeitin, joten omia eväitäkin voi pakata reilusti mukaan.

Matka alkaa virallisesti kuorman lastauksesta. Kuljettajalla on oltava reissuun lähdettäessä mukanaan tarvittavat lupalaput ja mahdolliset laivaliput, jotka ajojärjestely on huolehtinut hänelle etukäteen.

– Kuorman lastaus on tarkkaa hommaa, sillä määrätyt akselipainot eivät saa ylittyä. Lastaajat lastaavat kuorman, mutta kuljettaja tekee viimeisen päätöksen siitä, onko kuorma ok. Meillä on yrityksen puolesta tarkat ohjeet ja ohjelmat, jotka näyttävät miten kuorma täytyy lastata. Vuosien varrella minulle on kehittynyt hyvä kokemus kuorman lastauksen suhteen.

Matkan jaksottaminen

Matkan aikana ajaminen jaksotetaan lakien mukaan. Maksimiajoaika on neljä ja puoli tuntia, jonka jälkeen on pidettävä vähintään 45 minuutin tauko. Lisäksi vuorokausilepoa on pidettävä vähintään 9 tuntia.

Timo kertoo matkan sujuvan mukavasti radiota tai äänikirjoja kuunnellen sekä maisemia ja ruuhkaa ihmetellen. Taukopaikka on mahdollista valita omien tarpeiden mukaan. Joiltain huoltoasemilta löytyy suihku ja jopa saunomismahdollisuus. Yöksi Timo tykkää ajaa taukopaikalle eli niin sanotulle autohoffille, joita esimerkiksi Saksassa löytyy paljon. Autohoffilla on kuljettajille hyvät olosuhteet, maittava ruoka ja suihkut.

– Yöpaikkaan saavuttuani tykkään käydä lenkillä, jotta saan hetkeksi ajatukset muualle ja jäsenet oikaistua pitkän istumisen jäljiltä. Lenkin jälkeen käyn suihkussa ja syömässä kunnon aterian kaikessa rauhassa. Ennen nukkumaanmenoa katson usein vielä elokuvan tai luen kirjaa.

Paluumatkakin on työaikaa

Kun kuljettaja lähestyy määränpäätä, hän ilmoittaa tulostaan vastaanottajalle. Perillä vastaanottaja purkaa lastin. Kuljettaja ei useinkaan osallistu purkamiseen, mutta on mukana seuraamassa, että kaikki sujuu ongelmitta. Kun lasti on purettu ja auto valmiina jatkamaan, ajojärjestelijältä tulee ohje joko lähteä ajamaan ”ylöspäin” eli takaisin kotia kohti, tai jäädä ”täkylle” odottamaan hetkeksi mahdollista seuraavaa kuormaa. Mikäli uutta kuormaa ei ole tiedossa, kuljettaja lähtee kotia kohti.

– Myös paluumatkalla on muistettava, että ollaan vielä työmatkalla. Edustan Silvastia kotiovelle asti ja käyttäydyn tottakai sen mukaan. Tykkään työstäni todella paljon. Haaveissani on saada enemmän Länsi-Eurooppaan suuntautuvia töitä. Erityisesti Saksa on lähellä sydäntäni, sillä asuin aikoinaan siellä. Saksassa ajaminen tuntuu minulle todella kotoisalta, ja olen onnekas, että pääsen sinne reissulle aina silloin tällöin.