Pyydä tarjous

Kokemuksia liikenteenohjauksesta 45 vuoden ajalta

Silvastilla on erikoiskuljetusten lisäksi kokemuksia liikenteenohjauksesta jo 45 vuoden ajalta. Tarinoitahan nämä vuodet pitävät sisällään.

Toisin kuin nykyään, käytettävät autot olivat ennen varsin kirjavaa joukkoa. Silvastinkin käytössä on ollut vuosien varrella kaikkea, jopa yksi Mini Cooper.

Minin ongelmaksi koitui ”erikoiskuljetus”-kyltti, joka oli samaa kokoluokkaa kuin kyltit nykyisinkin eikä tästä johtuen autolla meinannut pysyä kuljetuksen edellä. Ratkaisimme pulman poraamalla vanerikilpeen reikiä, jotta Minille saatiin lisää vauhtia. Hyvä puoli Minissä oli esimerkiksi se, että takaovet aukaistuna peräosaan voitiin heittää hiekkaa mäkien hiekoitukseen. Tämä tuli tarpeeseen etenkin, kun Kostamukseen kuljetettiin pitkiä ratakiskoja.

Toinen erityisesti mieleen jäänyt varoitusauto oli Citroën 2CV, tuttavallisemmin rättisitikka. Auto kävi mainiosti taka-autoksi, koska sen takaluukkuun oli helppo kiinnittää tarvittava varoituskilpi.

Kustannussäästöjä pyrimme saavuttamaan monella tapaa. Volkswagen 1200:n, kuplavolkkariin, teimme kattoon nostorivat, jotta paluumatkalla se voitiin nostaa lavetin kyytiin. Idea oli muuten hyvä, mutta katto antoi periksi ja tulipa auton ovien väleistä talvella pakkanenkin sisään.

Itse työnteko on ollut kautta aikain samanlaista. Vastaantulijoille on viestittävä, että heidän tulee väistää vastaan pian tulevaa kuljetusta. Aiemmin punaisen valon pimeällä näyttäminen oli virallisesti kiellettyä ja ainoastaan virallista ”ajoneuvolla ajo kielletty” -merkkiä sai käyttää. Ratkaisimme haasteen niin, että liikenteenohjaajan povitaskussa oli virallinen merkki ja punainen valo oli se, mitä autoilijat noudattivat.

Varoitusauton kuljettaja on tärkeä lenkki kuljetuksessa ja, jos tämä pettää, kuljetus joudutaan pysäyttämään tämän lenkin kuntoon saamisen ajaksi. Pitäkää siis huoli ajokunnostanne, levätkää riittävästi ennen kuljetustehtävää, jotta te ette ole se pettävä lenkki erikoiskuljetusta toteutettaessa. Esimerkiksi Ruotsissa yhtä siipikuljetusta kohden vaaditaan kolme varoitusautoa ja yksi perävaunun ohjaaja. Jokaisen työ on kuljetuksen onnistumisen kannalta yhtä lailla tärkeää.

Erikoiskuljetusten haasteellisessa maailmassa jokainen keikka on erilainen ja aina yhtä haastava!