Pyydä tarjous

Kuljetusliike Ville Silvasti arvostaa kaikkien kuljettajien huippuosaamista

Eerik Pietarinen vastaa puhelimeen Ruotsista, jossa viimeiset pari päivää on vierähtänyt. Pietarinen, yksi Suomen potentiaalisimmista rallikuskeista, ja tämän kartturi Juhana Raitanen ovat valmistautumassa ja testaamassa autoaan tulevan viikonlopun Ruotsin MM-rallia varten. ”Nukuttiin juuri päiväunet autossa”, kuski naurahtaa kuvaillessaan valmistautumistunnelmia.

Pietarinen on alun perin kotoisin Pornaisista, pieneltä paikkakunnalta pääkaupunkiseudun läheisyydestä, mutta kolme vuotta sitten elämä vei Tuusulaan. Tuusulaan rakentui rivitalo, jonka rakennusprosessin aikana kuski piti reilun vuoden mittaisen tauon autourheilustakin. Tauko lienee tullut tarpeeseen, sillä sieltä palattiin uusi vaihde silmässä.

”Aika harrastelua tää aluksi oli. Nyt on vedetty pari vuotta ihan tosissaan.”

Miehen ura edennyt hurjaa vauhtia, sillä nyt 25-vuotias kuski istui ensimmäistä kertaa ralliauton ratin taakse vasta seitsemän vuotta sitten, vuonna 2012 Xerox Rallyssa. Vuonna 2017 irtosi Suomen mestaruus rallin SM2 -sarjasta Mitsubishilla ja viime vuonna sekä WRC2 -luokan voitto Neste-rallista, että rallin SM-sarjan mestaruus Skoda Fabia R5: lla. Ei ole siis mikään ihme, että Pietarinen on torstaina Ruotsin MM-rallin lähtöviivalla.

”Menestys kertoo et on tehnyt jotain hyvin ja se motivoi tekemään vielä paremmin. Paljon on vielä opittavaa.”

Tavoitteet ovat luonnollisesti korkealla, mutta jalat Suomen rallilupauksella ovat tukevasti maan pinnalla. Pietarinen kertoo, että seuraavat pari-kolme vuotta ovat hänen uransa kannalta kaikkein tärkeimmät, sillä ne määrittelevät tulevaisuuden suuntaviivat. Tähtäimessä on WRC -luokka, mutta sitä ennen on pärjättävä hyvin WRC2 -luokassa. WRC, eli rallin maailmanmestaruussarja, on rallin kovimmin kilpailtu kilpailusarja, jonne yltävät vain lajin ylivoimaiset huiput eri puolilta maailmaa. Tällä kaudella Pietarinen ajaa neljässä eri WRC2 -luokan kilpailussa.

Autourheilu itsessään on jo suhteellisen kallis laji, mutta Pietarisen tasolla kustannukset ovat todella korkeita. Kuski painottaa sponsoreiden tärkeyttä, sillä rahaa kuluu paljon niin harjoitteluun, ajamiseen kuin kisareissuihinkin.

”Sponsorit ovat uskomattoman tärkeitä, ilman niitä ei olisi mitenkään mahdollista ajaa.”

Jyväskyläläinen Kuljetusliike Ville Silvasti Oy haluaa tukea Pietarista tällä tiellä ja on siksi lähtenyt sponsoroimaan nuoren miehen uraa. Sponsoroinnilla tavoitellaan näkyvyyttä ja osoitetaan samalla arvostusta kaikkien kuljettajien huippuosaamiselle. Rallikuskien osaaminen risteää monella alueella kuljetusliikkeen kuljettajien osaamisen kanssa. Sitä kautta tulee yhteneväisyyttä, jota Kuljetusliike Ville Silvasti Oy haluaa olla mukana kehittämässä ja tukemassa.

Torstaina alkavaan Ruotsin mm-ralliin Pietarinen ja tämän kartturi Raitanen ovat valmistautuneet ajamalla testipätkiä sekä käymällä reittejä läpi. MM-rallista on tulossa todella kovatasoinen, mutta siitä huolimatta Pietarisen fiilis tulevasta rallista on hyvä; kaikille keleille on harjoiteltu.

”Paljon on hyviä kuskeja viivalla, monesta maasta maan parhaat ajamassa.”

Ruotsin MM-ralli starttaa torstaina 14. helmikuuta Torsbyssa, jossa parin kanssa lähtöviivalla on kolmisenkymmentä muutakin autoa. Pietarinen ja Raitanen kilpailevat numerolla 26.