Pyydä tarjous

Huoltorekka matkaa sinne, missä huoltoa tarvitaan

Ajatus liikkuvasta huoltoyksiköstä syntyi, kun projektien siirtyessä yhä kauemmaksi ja muuttuessa pitkäkestoisemmiksi, kaluston huolto haluttiin pitää toimivana, mutta minimoida huoltoa varten tarvittavat siirrot. Silvastin uusi huoltorekka vie huollon kaluston luo Suomessa, Pohjoismaissa ja Manner-Euroopassa.

Erikoiskuljetusprojektien luonne on muuttunut liiketoiminnan kansainvälistyessä. Ennen autot lähtivät liikkeelle yhdestä paikasta ja kuljetuksen hoidettuaan palasivat takaisin kotivarikolle, jossa ne huollettiin.Nykyään projektit voivat kestää kuukaudesta jopa kahdeksaan kuukauteen. Esimerkiksituulivoimaprojekteissa työmaat sijaitsevat usein asumattomilla alueilla, joissa olosuhteet ovat haastavia ja huoltopalveluita ei ole saatavilla.

Kun kuljetusprojekti alkaa, sen on syytä edetä jouhevasti loppuun saakka, eikä kaluston huoltokatkoille ole varattu aikaa. Huoltorekan ansiosta kalustoa ei enää tarvitse siirtää huoltoa varten pois työmaalta kotipajalle tai lähimmälle korjaamolle, vaan sillä voidaan hoitaa huolto tehokkaasti ja suunnitelmallisesti paikan päällä. Aikaa ja vaivaa säästyy, kun huolto hoituu siellä, missä kuljetus tapahtuu.

Silvastin huoltorekkana toimii kuorma-auto, jonka päälle on rakennettu erikoisvarustelu kontti. Kontti sisältää monipuoliset työkalut perushuoltojen hoitamiseen, kuten öljyjen, letkujen ja muiden kuluvien ja vaihtoa vaativien osien vaihtoon. Huoltoautoa ajaa Silvastin oma huoltomies ja reitti suunnitellaan mahdollisimman pitkälle etukäteen, sillä huollot pyritään hoitamaan aina ennakoivasti.

Ensimmäinen huoltoreissu Norjaan ja Ruotsiin täytti odotukset

Huoltorekan ensimmäisellä huoltoreissulla ratin takana istui Silvastin korjaamopäällikkö Jouko Kovanen, joka oli alusta asti mukana huoltorekan suunnittelussa. Kovanen kiersi rekalla ensimmäiset kaksi viikkoa Ruotsin ja Norjan työmailla.

– Reissu sujui hyvin ja huoltorekka oli juuri niin toimiva, kuin olimme odottaneetkin. Kaksi viikkoa meni tien päällä täydessä työn touhussa. Vaikka ajomatkat olivat välillä pitkiä, reissu sujui hyvissä tunnelmissa ja huoltorekka sai positiivista palautetta työmailla, Kovanen kertoo.

Huoltorekan suunnitteluvaiheessa Kovanen teki tiivistä yhteistyötä rekan korivalmistajan kanssa. Rekasta löytyy hydraulitoiminen generaattori, paineilma-, sähkö- ja pesulaitteet, joiden avulla hoituu monenlaiset perushuollot ja -korjaukset. Auto suunniteltiin vastaamaan juuri Silvastin huoltotarpeisiin pitkäkestoisissa erikoiskuljetusprojektissa.

– Meillä on jo pitkään ollut tarve huoltorekalle, sillä raskasta erikoiskalustoa on vaikea saada työmailta huollettavaksi pajalle. Aiemmin huoltohommia kierrettiin tekemässä tavallisella sprintterillä, mutta siinä tuli tilavuus ja kantavuus nopeasti vastaan. Huoltorekka täytti ensimmäisen reissun perusteella odotuksemme ja tulee sujuvoittamaan huoltotyötä, Kovanen kuvailee.