Pyydä tarjous

Vaikeuksien kautta voittoon Ruotsin Lapissa

Logistiikka on ihannetapauksessa suoraviivaista toimintaa: haetaan lasti pisteestä A ja viedään se pisteeseen B. Erikoiskuljetuksissa näin ei useinkaan ole – liikkuvia osia on kirjaimellisesti ja kuvaannollisesti niin paljon, että yllätyksiltä ja muutoksilta on lähes mahdotonta välttyä. Silvastille hiljattainen tuulivoimaprojekti Ruotsissa oli tästä hyvä esimerkki.

Åsele on pieni kunta Västerbottenin läänissä Ruotsin Lapissa. Uneliaalla seudulla alkoi uusi vipinä vuonna 2018, kun Blakliden Fäbodberget -tuulipuiston rakennustyöt käynnistettiin. Tuulipuistoon kuuluu 50 turbiinia Blaklidenin luonnonsuojelualueella ja 34 turbiinia Fäbodbergetissä.

Heinäkuussa 2021 alkaneet tuulivoimalan osien kuljetukset oli määrä saada päätökseen Blaklidenin osalta 14 viikossa ja Fäbodbergetin osalta 11 viikossa. Reilun sadan kilometrin reitti Holmsundin satamasta työmaalle sujui melko jouhevasti – viimeisiä tieosuuksia lukuunottamatta. ”Viimeiset 8-10 kilometriä olivat pehmeää suomaata, jolle soratiet oli rakennettu kuutisenkymmentä vuotta sitten puupaalujen varaan. Niillä ei ollut koskaan ajettu näin raskaita kuormia. Maa tärisi rekkojen alla ja kaikki pelkäsivät tien sortuvan”, muistelee Silvasti projektipäällikkö Heino Nørager-Kristensen.

Tämä vuoksi oli pakko turvautua erityisjärjestelyihin. Rekat eivät ajaneetkaan suoraan työmaalle kuten normaalisti, vaan niiden piti jäädä odottamaan erikseen sovitulle pysäköintipaikalle kilometrien päähän työmaalta. Siitä eteenpäin kuljetukset ajastettiin tarkkaan turvallisuuden maksimoimiseksi.

”Jouduimme pitämään tunnin välin joka kuljetuksen jälkeen, raskaimpien kohdalla kahden tunnin. Siitä tuli melkoinen logistinen palapeli kun piti koordinoida, mitkä komponentit menevät millekin työmaalle ja millä hetkellä”, Heino kertoo.

”Tilannetta mutkisti edelleen se, että jotkut tiet menivät niin kehnoon kuntoon että meidän piti etsiä uusi reitti – vieläpä kahteen kertaan!”

Kuljetustiimille aiheutui harmaita hiuksia muistakin syistä kuin teiden kunnosta. Osa Holmsundin satamaan saapuvista aluksista oli peräti kuukauden myöhässä lähtömaan koronarajoitusten vuoksi. Joskus satamaan saapuneista lasteista puuttui osia. Silvastin tiimi joutui pitämään kahden viikon tauon kesken projektin.

Aikaa kului, syksy vaihtui talveksi ja lumi ja jää tekivät olosuhteet entistä hankalammiksi. Tiekuljetukset saatiin lopulta maaliin noin viikkoa ennen joulua. Tuulipuistotyömaalla tehtävät jatkuivat helmikuun 2022 alkupuolelle.

Kaikista vaikeuksista ja kuukausien viivästyksistä huolimatta Blakliden Fäbodberget -projekti onnistui Heino Nørager-Kristensenin mielestä erinomaisesti. ”Tämä oli yksi Silvastin isoimmista projekteista Ruotsissa. Raskaita kuljetuksia oli kaikkiaan 840 ja töissä oli yli sata kaveria vilkkaimpana aikana. Koskaan ennen 15 vuoden urallani ei ole tullut vastaan näin paljon esteitä ja haasteita projektissa. Kaikesta huolimatta voin ilokseni todeta, että kaikki osapuolet – niin turbiinitoimittaja, heidän kuljetuskumppaninsa kuin mekin – olivat tyytyväisiä suoritukseemme ja me kaikki opimme paljon uutta!”

BLAKLIDEN
FÄBODBERGET
WIND FARM

• 50 + 34 Vestas V136 turbiinia
• Napakorkeus 112 m
• Kokonaiskorkeus 180 m
• Vuosituotanto 1,1 TWh