Erikoiskuljettaja Hans Jørgen Henriksen: Työ vaatii skarppiutta ja tilannetajua tien päällä
Hans Jørgen Henriksen on nähnyt työssään paljon. Hän on Kuljetusliike Ville Silvastin kokenein kuljettaja Tanskassa. Henriksen on toiminut kuljettajana vuodesta 1984 ja Silvastin ostamalla Frank Nøragerilla erikoiskuljettajana vuodesta 2002.
Henriksenin aloittaessa Nøragerilla työskenteli yksitoista ihmistä ja käytössä oli viisi autoa. Paitsi työnantaja, myös kuljetettavat komponentit ja koko erikoiskuljetusala ovat muuttuneet vuosien aikana.
– Yksi suuri muutos on se, että tänä päivänä rahti kuljetetaan useammin satamien kautta, ennen vanhaan kuljetin rahdin yleensä suoraan tehtaalta tuulipuistoon. Merikuljetuksilla on pienempi hiilijalanjälki kuin maakuljetuksilla, ja tuulivoimalogistiikankin täytyy olla vihreää. Lisääntyneiden siirtojen vuoksi komponenttien käsittelyn huolellisuus korostuu arjen työssä, Henriksen kertoo.
Huomattavin muutos on kuitenkin rahdin koko. Vielä 2000-luvun taitteessa kuljetettavat tuulivoimalan siivet olivat alle 40 metriä pitkiä. Nyt ne ovat paljon suurempia. Henriksen muistaakin siiven kokoon liittyvän tarinan vuosien takaa.
– Vein 39-metrisen tuulivoimalan siiven eräälle rikkaalle miehelle Etelä-Saksaan. Sanoin hänelle, että onneksi siipi ei ollut 44-metrinen, sillä se olisi ollut haastavaa tuoda. Mies hymyili ja sanoi minulle, että ensi vuonna tilaan 44-metrisen ja sinä saat tuoda sen minulle. Ja näin minä tein.
Vinkkejä nuoremmalle sukupolvelle
Valtavia komponentteja liikutettaessa kuljettajan täytyy olla 110-prosenttisen varma tekemisestään ja koko ajan skarppina. Erikoiskuljettajan työn haastavuus ja vaihtelevuus tekevät siitä mielenkiintoisen. Kaikille tarkkuutta ja omistautumista vaativa työ ei kuitenkaan sovi.
Heille, jotka aloittavat erikoiskuljettajina, Henriksenillä on selkeät ohjeet:
– Aja hitaasti ja unohda puhelimesi ja ystäväsi, kun ajat. Syö ja nuku hyvin, että saat energiaa ja olet valmis päivän työhön. Matkassa on saattoautot ja poliisit, ja jos sinä et ole valmis silloin kun he ovat, se vaikuttaa monen ihmisen työhön. Tämä työ on yhteistyötä ja vaatii joustavuutta ja pelisilmää.
Henriksen kannustaa myös kaikkia kuljettajia kysymään neuvoa ja toisaalta kertomaan avoimesti, jos on tehnyt virheen. Salailu ei ole hyvä asia, ja kaikkihan mokaavat joskus.
Mieluisa työ vie maasta toiseen
Silvastin raskaat kuormat kulkevat maasta ja mantereelta toiselle, ja siksi hyvä kielitaito on kuljettajan työssä tärkeää. Sujuva kommunikointi sujuvoittaa arkea ja vähentää virheitä.
– Normaalisti yhteistyö ulkomaalaisten kollegoiden kanssa sujuu ongelmitta. Kun porukassa on kuljettajia monesta eri maasta, puhumme englantia. Kuljettajat ovat avointa porukkaa, Henriksen sanoo.
Henriksen ei vielä tiedä miten kauan hän jatkaa kuljettajana, mutta sen hän tietää, että tykkää työstään.
– Haluan kuljettaa vain raskaita kuormia, sillä silloin pitää ajatella. Tässä työssä saa käyttää päätään!