Siipikuljetuksiin uutta edistyksellistä kalustoa
Tuulivoiman voimakas kasvu jatkuu, samoin tuulivoimaloiden koko. Yli 80 metriä pitkät siivet ovat pian arkipäivää. Silvasti on hyvissä ajoin varautunut sellaistenkin kuljettamiseen.
Tuulivoimalan siipien keskimääräinen pituus on 2000-luvun mittaan yli kaksinkertaistunut. Jalkapallokentän pituisten, yli 80-metristen siipien kuljettaminen mutkaisilla teillä ei ole aivan yksinkertainen juttu. Sen ovat kokeneet Silvastin kuljetustiimitkin omakohtaisesti. Tuulivoimakomponenttien kuljettamiseen tarkoitetun raskaan kaluston tuotekehityksessä ongelma on tiedostettu, ja alalla onkin otettu merkittäviä edistysaskeleita viime vuosina. Viime numerossa kerroimme Silvastin omista innovaatioista tornikomponenttien kuljetuksissa. Nyt myös siipikuljetuksiin on saatu uudenlainen, kirjaimellisesti käänteentekevä tekninen ratkaisu.
”Uusi siipiadapteri koostuu erillisistä etu- ja takadollysta eli apuvaunusta. Siipeä ei lasketa kiinteän vaunun varaan, vaan siiven etuosa pultataan etudollyyn kiinni. Siiven takaosa taas kiinnitetään itsenäisen, kauko-ohjattavan takadollyn päälle kehikkoon. Näin siivestä itsestään tulee tavallaan kärryn osa, joka vetää takadollya perässään”, selittää Silvastin toimitusjohtaja Lauri Riipinen.
Siipidollyja valmistaa jo muutama taho. Silvastin laitetoimittajana toimii saksalainen Scheuerle Fahrzeugfabrik. Huhtikuun alussa 2022 Silvastin tiimi lähti visiitille Vestasin siipitehtaalle Tanskaan, jossa tehtiin onnistunut siiven koelastaus. Uudessa teknologiassa oli paljon oppimista.
”Ensinnäkin lastaaminen on entistä teknisempää ja haastavampaa. Ja kun kuljetuksessa siiven häntä kulkee yli 80 metriä ohjaamon takana erillisen takajuoksijan päällä, kuljettajan ja ohjausmiehen yhteistyön on oltava aivan erityisen saumatonta. Myös reitin suunnittelussa ja liikenne-esteiden poistossa vanhat opit eivät kaikilta osin päde”, Lauri kertoo.
Siipidolly soveltuu kaikenlaisten ja kaikenkokoisten tuulivoimalan siipien kuljettamiseen, mukaan lukien tulevaisuudessa markkinoille tulevat yli satametriset siivet. Kuljetus on entistä turvallisempaa, koska taakan painopistettä voidaan säätää tarkasti tilanteen mukaan.
Yhteen tuuliturbiiniin tulee aina kolme siipeä, ja siksi kuljetuksetkin tapahtuvat aina kolmen siiven erissä. Silvasti on ensi vaiheessa hankkinut kuusi siipidollyä eli kahden siipisarjan tarpeiksi, ja lisätilauksia on suunnitteilla.
”Meille on selvää, että haluamme pysyä kehityksen kärjessä. Me pystymme hoitamaan kaikkein haastavimmatkin tuulivoimakuljetukset, ja tällä uudella kalustolla voimme jatkossakin luotettavasti ajaa niin pitkiä siipiä kuin markkinoille tulee”, Lauri summaa.
Onnekkaimmat bongarit saattavat nähdä Silvastin uudet siipidollyt tositoimessa jo kesän 2022 aikana Ruotsin teillä.